Loading

Світ сповнений дивних істот, деякі з них добре поширені і відомі, інші мешкають в певних місцях і рідко попадаються на очі. Лемури – підряд приматів, що мешкає майже виключно на острові Мадагаскар. Природа нагородила їх пухнастим хвостом і великими, круглими очима. Ось 30 цікавих фактів, яких ви, можливо, не знали про цих милих і пухнастих звірів.

Факти про Мадагаскарі

Лемури завжди жили на Мадагаскарі.

Раніше вони жили і на Африканському континенті, але не змогли впоратися з конкуренцією мавп.

Мадагаскар – місце проживання лемурів – четвертий за величиною острів світу.

Коли Мадагаскар відколовся від континенту, лемури добиралися до острова на дрейфуючій дереві.

природа

Зовнішній вид лемурів

Найменші види називаються пігмейськими або карликовими мишачими лемурами і важать близько 30 грам.

Нігті лемурів плоскі, як у людини.

Щоб підсилити запах, при спілкуванні вони використовують свій хвіст в якості віяла.

Хвіст лемурів довше їх тулуба і крім спілкування використовується для утримання рівноваги.

Другий палець задніх лап лемури використовують для причісування.

Дворічний лемур вже вважається дорослою особиною, хоча мало хто з дитинчат доживають до цього віку.

З усіх приматів лемури найбільше відрізняються від людей.

Найменша особина лемура важить 30 грам, а найбільша може досягти майже 8 кг.

Блакитноокі лемури – один з двох видів приматів, чиї очі дійсно блакитного кольору.

лемур

життя лемурів

Лемури їдять в основному фрукти і листя, їх улюблені ласощі – індійські фініки.

Вони можуть їсти і квіти, комах, траву, а також кору і гниле дерево.

Лемури вранці цілими колоніями загоряють на сонці.

Вони спілкуються за допомогою запахів.

Якщо лемур відчуває загрозу, атакує ворога своїми короткими нігтями.

Коли навколо недостатньо їжі, вони можуть ненадовго впасти в сплячку.

На зап’ястях лемурів розташовані нюхові залози.

Борючись між собою за самку, лемури намагаються відігнати противника сильним запахом, який за допомогою зап’ясть наносять на хвіст, після чого люто їм розмахують.

Ці тварини прекрасно адаптуються до різних умов; вони здатні уповільнити обмін речовин в своєму організмі і навіть не народжувати дитинчат, якщо обставини не дозволяють.

Більшу частину свого життя лемури проводять на деревах.

Через це їх хода дуже смішна – пересуваючись по суші, тварина піднімає передні лапи вгору і робить хвилеподібні рухи.

тварина

Ще кілька цікавих фактів

Назва виду походить від латинського слова lemures, що означає «нічні примари».

Котячий лемур, або Катта, проводить більше часу на землі, ніж інші підвиди.

Лемури належать загону «Мокроносих» приматів.

На жаль, руконожки, або ай-ай, часто потрапляють в пастки, місцеві жителі вважають їх «злими духами».

На відміну від інших тварин, лемури дуже добре відчувають себе в неволі.

Тривалість життя лемурів в середньому становить від 16 до 18 років.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top