Loading

Мудрість має безліч іпостасей, викладених, зокрема, в різних релігійних доктринах. Одним з найважливіших питань, з давніх-давен хвилюючих людей, є проблема приборкання власної злості, часом переповнює душу кожного з нас. Як надходити, якщо людину хтось прагне образити? Чи давати йому відсіч або терпляче знести це засмучення? Християнство вчить «підставляти щоку». Як велить вести себе в хвилини гніву буддизм?

Настільки складне питання кожен вирішує самостійно, і знову ж таки все залежить від ситуації. Буддистський підхід ілюструє притча, наведена нижче. Терплячий читач сам ознайомиться з цією історією, оригінальне джерело якої залишився невідомим.

конфлікт

Один чоловік образив Будду. Зробив це він самим обурливим чином.

Чи не кожен зміг би знести таке приниження покірливо, аж надто велика образа, а багато хто б порахували, що так поводяться тільки труси. Не варто судити так прямолінійно, можливо, є і раціональна причина поводитися саме так.

Справа була так: одного разу Будда сидів зі своїми учнями під розлогим деревом і проповідував їм своє вчення, а може бути, і просто розмовляв з ними. У цей момент підійшов незнайомець і несподівано плюнув вчителю в обличчя. Всі присутні заціпеніли, аж надто раптовий і нез’ясовне було цей вчинок. Тільки Будда не втратив самовладання, він абсолютно спокійно витерся і запитав незнайомця: «Що далі? Що ви хотіли цим сказати? »

Людина, яка скоїла цей обурливий і образливий вчинок, сам в цей момент був збентежений. Він очікував всього, чого завгодно – лайки, удару, але аж ніяк не спокійного питання. Йому і раніше, очевидно, доводилося ображати людей, і їхня реакція була передбачуваною, – труси і слабаки посміхалися, намагаючись задобрити його, а сильні лізли в бійку. Будда ж не виглядав переляканим, що сиділи навколо нього учні проявляли гнів нарівні з готовністю заступитися за вчителя і чекали тільки його команди, щоб покарати кривдника. А Будда лише запитував: «Що далі?»

будда

Розмова з учнями

Коли незнайомець пішов, так і не отримавши по заслугах, учитель докірливо звернувся до учнів, сказавши їм, що їхня поведінка образило його набагато сильніше, ніж дії цієї людини. “Не так він образив мене, як ви. Він мені незнайомий, і, напевно, чув від людей щось про мене. Можливо, мене оббрехали, назвавши злочинцем, атеїстом, авантюристом, спокушаючим інших людей з праведного шляху, революціонером або хабарником. У нього, ймовірно, сформувалося певне уявлення про мене. він плював не на мене, а на цей образ, на свої власні ілюзії, адже мене він взагалі не знає.

Я не маю нічого спільного з його уявленнями про мене, і тому я запитав, про що, власне, цей бідний чоловік хоче сказати, – його плювок це теж спосіб сказати щось. Бувають моменти, коли люди відчувають, що їхні мови безсилий: в молитві, глибокої любові або сильному гніві. Є моменти, коли найяскравіші мови безсилі, тоді виникає потреба якось поступити. Я можу його зрозуміти. Він явно хотів щось сказати, тому я запитав його: що далі?

А ось на вас я відчуваю образу, – додав Будда учням, – за багато років ви так і не зрозуміли суті мого навчання “.

Тим часом кривдник …

Спантеличений і розгублений, людина пішла додому. Він не спав всю ніч. Знову і знову він переживав те, що сталося, не знаходячи йому пояснення. Ніколи ще йому не доводилося зустрічати таку людину.

Вранці він повернувся до дерева і впав до ніг Будди, а той знову запитав його: «Що далі? Твій уклін – теж спосіб сказати щось, чого не висловити словами ».

Чоловік подивився на Будду очима, повними сліз, і сказав: «Прости мене за те, що я вчора зробив».

образа

відповідь Будди

“Прости? Але я не та людина, яку ти образив. Ганг продовжує текти, і це завжди інший Ганг. Кожна людина схожий на річку. Немає більше того, в кого ти плював. Я схожий на нього, але я вже інший! Я навіть не можу пробачити тебе, тому що в мені немає образи. і ти теж новий. Я бачу, що ти не та людина, яка приходила вчора, тому що той був сердитий і плювався, а ти кланяєшся мені в ноги. Так давай же забудемо про цьому. Підійди ближче. Давай поговоримо про щось ще “.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top