Loading

Релігія – це одна з найбільш спірних тем для розмови. Тому відразу варто зазначити, що метою цієї статті не є применшення або приниження чиїхось вірувань і переконань. Проблема полягає не в вірі як такої, а в релігії як організації, яка використовувалася як засіб контролю за людьми, щоб зіштовхувати їх один з одним, породжувати терор і війни. Релігія в даному контексті є цілям багатьох правлячих еліт світу.

суперечливість релігії

релігія

Крім того, релігія вводить в оману – і це ще м’яко сказано. В рамках різних релігій існує певна кількість різних сект, у кожної з яких є свої вчення, своя версія істини, а також свій погляд на те, як людина повинна прожити своє життя. Тільки в рамках християнства існує кілька версій Біблії, а вчення суперечать один одному. Те, що говориться в одній релігії в одній частині світу, може бути повністю протилежним тому, що йдеться в інший релігії в іншій частині світу. Тільки цього вже достатньо, щоб ввести в оману і відлякати тих, хто насправді хоче відшукати правду в релігії. І якщо різні вірування проповідують різні життєві шляхи і різні істини, вони ж не можуть бути всі мають рацію одночасно, чи не так? Саме тому, найімовірніше, все це і об’єднується одним словом – «віра».

Релігія як механізм контролю

релігія

Джон Шелбі Спондж – колишній американський єпископ Єпископальної церкви. Він – один з тих, хто говорить про бажання розібратися в цій проблемі. Він вважає, що релігія перетворилася в бізнес і використовується в якості механізму контролю. Дуже чітко це можна побачити завдяки зростанню ісламофобії. Релігія іслам була перетворена на цапа-відбувайла, в ціль, на яку люди можуть направляти свій страх і злість. Також це дало привід для вторгнення в різні країни, де сповідується іслам, з метою посилення глобальної національної безпеки. Однак правда полягає в тому, що ця релігія не має ніякого відношення до жорстокості або тероризму. Ці штучно створені страхи є частиною так званого «помилкового прапора» тероризму. Спондж підтверджує, що релігія залучена в бізнес, який базується на контролі. Багато людей цього не розуміють, але релігія насправді є бізнесом, який тримається на почутті провини людей.

Бог і церква

релігія

Кожна церква заявляє, що саме вона є єдиною істинної, якоїсь вищої релігійної інстанцією. Однак ідея про те, що Божа істина може зберігатися десь в людській системі, людської віри або навіть в людській книзі – це повний абсурд. Бог – це не християнин. Бог – це не іудаїст, немусульманин, що не індус і не буддист. Це все людські системи, які люди створили, щоб допомогти собі ж зрозуміти божественне диво.

сумнівні переконання

переконання

Спондж також описує різницю між вірою і релігією. Він вивчив чимало релігій і може сказати, що вчення якихось із них глибоко його зачіпали, а вчення інших – взагалі ніяк на ньому не позначилися. Таким чином, не можна сказати, що існує релігія, здатна дати відповіді на всі питання. Використання страху як спосіб переконати людей дотримуватися певного способу життя або конкретної системи цінностей – це поширена практика практично в кожній релігії, і це безумовно не може знаходити відгук в розумі розумної людини. Сама історія церкви проблематична. Будь то її роль в геноциді перших націй в Канаді або в хрестових походах в Європі, церква завжди насаджувала свої погляди іншим людям, а також засуджувала науку і будь-які нові винаходи і відкриття.

Відповідальність за мир

переконання

Кожен повинен зрозуміти, що люди зобов’язані прийняти відповідальність за мир. Бажання залишати глобальні зміни «на волю Божу» говорить про те, що таким чином люди просто знімають з себе всю відповідальність і фактично не присутні в цьому світі. Якщо ви хочете змінити світ, вам потрібно зробити це, саме вам, а не комусь ще. Після терористичних атак в Парижі сам Далай-лама висловив подібну думку. Він заявив, що недостатньо просто молитися, необхідно взяти на себе відповідальність за планету.

стародавні письмена

переконання

Якщо говорити про древніх релігійних джерелах, таких як Біблія або Коран, а також безліч інших книг з різних релігій, то варто брати до уваги, що вони дуже і дуже старі. Слід також враховувати, що існує кілька версій одного тексту. При цьому цими текстами маніпулювали, їх змінювали і спотворювали протягом багатьох років, тому вкрай складно прийняти будь-якої з них просто на віру, без будь-яких сумнівів.

Лицемірство і релігія

 християнство

Ще один момент, який може кожного відштовхнути від релігії, – це лицемірство. Багато людей заявляють, що вони сповідують ту чи іншу релігію, але при цьому навіть не знають її основних догматів і не можуть правильно дотримуватися того, у що вони нібито вірять. Це також можна побачити і в «духовному русі», яке, в принципі, можна розглядати як форму релігії.

Християнство, буддизм або просто Бог – ваш вибір

 християнство

Коли мова заходить про релігію, кожна людина повинна проводити самостійні дослідження. Вам потрібно читати книги і вивчати вчення власноруч. Використовуйте власну голову і шукайте те, що найбільше викличе відгук у вашій душі. Не піддавайтеся навіюванню і не дозволяйте іншим думати за вас. Релігійні тексти завжди відкриті для різних інтерпретацій, так що тільки ви самі можете знайти в них сенс і застосувати їх до власного життя. Ви можете вірити в Бога, але при цьому не бути релігійними. Релігія – це щось, створене людиною, і якщо б зараз Бог раптово з’явився десь на Землі, він би навіть не знав, що таке ця релігія.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top