Loading

Спостереження за справжніми оленями, відомими як карибу, стало можливим за сприяння Гленна Стаута, біолога з Департаменту рибальства та полювання на Алясці. Олені і карібу – це практично однакові тварини (існує сім підвидів). В Європі їх все називають оленями, але в Північній Америці диких особин називають карібу, а наполовину приручених звірів – оленями.

Місця проживання

Олені є поширеним видом тварин для арктичного і субарктичного регіонів. Вони зустрічаються в дикій природі в Росії, Північній Америці, Ісландії, Гренландії, Норвегії та Фінляндії. Великі дикі стада можуть налічувати від 50 000 до 500 000 голів. Деякі невеликі стада на Алясці включають 200 або 300 північних оленів.

Дикі північні олені мігрують в міжсезоння, і області їх міграції можуть сягати на кілька сотень миль. Тварини переміщуються по прямому маршруту. Вчені встановили, що вони проходять понад 3 000 миль на рік. Подолання такої відстані не під силу жодному іншому сухопутному ссавцю.

олені

Олені були частково одомашнені протягом 2 000 або 3 000 років. Життя оленяр повністю залежить від цих парнокопитних. Вони забезпечують людину їжею, одягом, молоком, а також транспортом. Тварини тягнуть сани, але, на відміну від різдвяних оленів, які перевозять Санта-Клауса, вони роблять це тільки на твердому ґрунті.

Різниця між домашніми і дикими оленями

Домашні олені виглядають і поводяться не так, як їх дикі родичі. Вони більш повільні на відміну від диких північних оленів, які підготовлені для тривалих міграцій. І поведінка їх стада інше. Наприклад, під дією переляку дикий карибу почне тікати, а домашні його родичі зберуться в стадо.

Що забезпечує пріспосбленность до холоду?

Олені добре пристосовані для життя на холоді і снігу. На відміну від більшості тварин, у яких вузькі копита, у оленів вони широкі. Копита виступають в якості снігоступів і допомагають копати сніг при пошуку їжі. У оленів також є хутро, який розташовується поперек поверхні копит, що дає можливість краще відштовхнутися від землі.

Тварини мають зовнішній покрив з порожнистих захисних волосся, між якими збирається повітря. Він діє як ізоляція і допомагає тваринам триматися на плаву. Ці парнокопитні вважаються відмінними плавцями. Наприклад, вони можуть перепливати великі і швидкого руху річки.

Олені виносять суворі зими, коли в лісі немає ніяких рослин. У цьому випадку тварини в якості їжі вживають лишайник, що також роблять і деякі інші звірі. Лишайник росте на скелях. Він складається з симбіотичних клітин і являє собою щось середнє між водоростями і грибком. Є також гіллясті і пухнасті види, а деякі з них ростуть в грунті, в тому числі один, званий «оленячих мохом». Цей різновид особливо важлива для харчування тварин.

Невід’ємне «зброю» тваринного

Карибу – це єдиний тип оленів, у якого роги мають як самці, так і самки. Щороку роги відростають заново. Більшість оленів скидають їх взимку, але вагітна самка буде носити роги до тих пір, поки її теля не народиться навесні. Це допомагає їй боротися за дефіцитну їжу, яка потрібна для розвитку потомства.

Цікаві факти про оленів

Так які ж цікаві факти існують про ці гордих тварин?

Оленята можуть пробігти кілька миль через пару годин після народження і можуть бути відняті від грудей у ​​віці всього 1 місяця.

Чоби сховатися від хижаків, оленям потрібно неабияка частка мобільності. Найнебезпечнішими для парнокопитних, які проживають на Алясці, вважаються вовки і ведмеді.

факти

Материнське молоко карибу багате поживними речовинами. Крім того, воно містить 20% жиру. У порівнянні з 5%, що містяться в коров’ячому молоці, це дуже високий показник.

Очі оленів змінюють колір залежно від пори року. Влітку вони медові, а взимку – сині. Якими змінами володіє tapetum lucidum? Це шар в задній частині ока, який здатний відображати світло вночі. Вчені думають, що це викликано тим, що зіниці тварин постійно розширюються протягом довгих темних арктичних зим.

Вчені зробили вельми несподівані спостереження: олені вживають наркотичні речовини. Вони люблять їсти мухомори, які мають галюциногенні властивості. Кажуть, що місцеві шамани перейняли поїдання цих грибів саме у північних оленів. Так провісники провокують появи видінь. Деякі люди навіть припускають, що саме так ми отримали легенду про різдвяних літаючих північних оленях, що перевозять на санях Санта-Клауса!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top